ברוכים הבאים לפיאצה דלה רפובליקה הקסומה, מקום שבו ההיסטוריה והקדמה רוקדות יחד בוואלס נצחי. כאן, בליבה של אחת הערים הציוריות ביותר באיטליה, כל אבן וכל פינה מספרות סיפור בן מאות שנים. ממקורותיה כפורום רומי שוקק דרך גטו ליהודי העיר ועד למהפך שלה במאה ה-19, הכיכר המרכזית הזו היא חלק בלתי נפרד מהסיפור והמרקם של פירנצה. מהמבנים המלכותיים והניחוחות המזמינים של בתי הקפה ההיסטוריים שלה, כיכר הרפובליקה היא במה שבה האמנות, התרבות והרוח התוססת של פירנצה מתעוררות לחיים.
מפורום רומי לכיכר מרכזית ושוקקת- סיפורה של כיכר הרפובליקה
לפיאצה דלה רפובליקה בפירנצה היסטוריה עשירה ומגוונת, אשר משקפת את האבולוציה של העיר לאורך מאות שנות קיומה.
זמנים רומיים: פורום העיר
ההיסטוריה של הפיאצה דלה רפובליקה מתוארכת לתקופת הרומאים, אז שימשה כפורום של העיר הקדומה, ליבת החיים הציבוריים והכלכליים. אזור זה היה מרכזה של פלורנטיה, העיר הרומית הקדומה שהיום אנו מכירים כפירנצה.
תקופת ימי הביניים: השוק הישן
עם נפילת האימפריה הרומית, אזור הפורום התפתח וגדל, והסב את תפקידו ממרכז כלכלי וחברתי לשוק רחב ידיים שנקרא Mercato Vecchio (השוק הישן). שוק זה היה הלב המסחרי של פירנצה בתקופת ימי הביניים, משך אליו סוחרים, בעלי מלאכה ואזרחים שהגיעו ממרחקים.
Risanamento: הלידה מחדש
הטרנספורמציה המשמעותית ביותר של הכיכר התרחשה בסוף המאה ה-19, בתקופה הידועה בשם Risanamento (לידה מחדש). זו הייתה תקופה של התחדשות עירונית גדולה שמטרתה הייתה להפוך את העיר פירנצה למודרנית ומתקדמת, זאת כאשר הפכה לזמן קצר לבירת איטליה המאוחדת החדשה (1865-1871). מבנים רבים מימי הביניים, כולל השוק הישן, נהרסו כדי לפנות מקום למבנים חדשים ומפוארים יותר. הפיאצה עוצבה מחדש באופן דרמטי בתקופה זו, הפכה למודרנית, רועשת ושוקקת.
העת המודרנית
במאה ה-20 ואילך, הפיאצה דלה רפובליקה הפכה למרחב ציבורי אהוב ואייקוני בעיר פירנצה. הכיכר ידועה בארכיטקטורה האלגנטית שלה, בקרוסלה המקסימה שבמרכזה, ובהיותה מוקד של פעילות תרבותית וחברתית. כיום, הפיאצה משמשת כנקודת מפגש פופולארית עבור מקומיים ותיירים כאחד, מוקפת בתי קפה היסטוריים (כמו בית הקפה המפורסם גילי ופאשקובסקי), חנויות יוקרה ואמני רחוב שמוסיפים לאווירה התוססת שלו.
לאורך ההיסטוריה שלה, הפיאצה דלה רפובליקה שיקפה את השינויים וההתפתחויות של פירנצה, והתפתחה בעצמה מפורום רומי לכיכר ציבורית מודרנית ותוססת, שתמיד שומרת על פסון בלב העיר הציורית הזו.
כיכר הרפובליקה כגטו יהודי
כיכר הרפובליקה שימשה בעבר גם כגטו יהודי, פרק משמעותי בעברה המגוון והמורכב של העיר והפיאצה. הגטו היהודי של פירנצה הוקם בשלהי תקופת הרנסנס, שנת 1571 בהוראת קוזימו הראשון מבית מדיצ'י, הדוכס הגדול של טוסקנה. זאת בעקבות נוהג שהיה נפוץ בערים אירופיות רבות באותה תקופה, שבהן נצטוו יהודים לגור באזור מצומצם וסגור. הגטו היה ממוקם סביב אזור הפיאצה דלה רפובליקה של היום, בחלק הצפוני של הכיכר.
החיים בגטו היו מאתגרים. האזור היה צפוף, עמוס וקשה, שכן היה צריך להכיל את כל יהודי העיר והאזור בתוך שטח מצומצם למדי. למרות התנאים הקשים והגזרות האכזריות, הקהילה היהודית של העיר הצליחה לטפח חיי תרבות ודתיים תוססים. בתוך הגטו היו בתי כנסת, בתי ספר, קצבים כשרים ומתקנים נוספים. הגטו הפך למרכז ללמידה ותרבות יהודית, למרות ההגבלות שהוטלו על תושביו.
הגטו היהודי בוטל בשנת 1848 כאשר טוסקנה, תחת ליאופולד השני, העניקה שוויון זכויות לאזרחיה היהודים. הדבר אפשר ליהודים לחיות בחופשיות ברחבי העיר והוביל להשתלבות הקהילה היהודית בחברה הפלורנטינית הרחבה.
האזור שבו עמד הגטו עבר שינויים משמעותיים, במיוחד בתקופת סוף המאה ה-19, אז נהרסו המבנים הישנים, והפיאצה דלה רפובליקה עוצבה מחדש לצורתה הנוכחית. כיום נותרו מעט ממבני הגטו המקוריים.
ההיסטוריה של הגטו היהודי מונצחת על ידי לוח בפיאצה דלה רפובליקה, מה שמבטיח שהפרק הזה בהיסטוריה של פירנצה לא יישכח.
מה מיוחד בפיאצה דלה רפובליקה? מה רואים ועושים שם?
ה יאצה דלה רפובליקה ניצבת כסמל של ההיסטוריה העשירה והאבולוציה האדריכלית של העיר, כיכר מפוארת המשלבת בהרמוניה את הקסם של העולם העתיק עם האלגנטיות של הקדמה האיטלקית. כשנכנסים לכיכר הזו, מיד עוטפת את באי הכיכר אווירה פלורנטינית כל כך, סינתזה מושלמת של אמנות, היסטוריה ותחכום אורבני.
פאר אדריכלי
הארכיטקטורה של הפיאצה דלה רפובליקה היא חלון ראווה מרתק אל האבולוציה של פירנצה. הכיכר גובלת במבנים מלכותיים מהמאה ה-19. מבנים אלו החליפו את המבנים מימי הביניים במהלך ה-Risanamento, תקופת ההתחדשות של פירנצה כשהעיר שימשה כבירת איטליה. הבולט מבין המבנים הוא שער הניצחון, Arcone, שניצב בפתח הכיכר. על קשת השער כתובות המילים "L'antico centro della città / da secolare squallore / a vita nuova restituito" ("המרכז העתיק של העיר / שוחזר מחורבן עתיק יומין / לחיים חדשים"), כתובת שמסמנת את הרוח הטרנספורמטיבית של העיר.
לב החיים החברתיים- תרבות בתי הקפה
הכיכר היא לא רק פלא אדריכלי, אלא מרכז חברתי תוסס. עם בתי קפה היסטוריים רבים, הפיאצה דלה רפובליקה היא מקום מפגש אהוב בקרב מקומיים ותיירים כאחד. בתי הקפה הללו זכו לביקור של אמנים ואנשי רוח מפורסמים במהלך השנים, והוסיפו שכבה עשירה של היסטוריה תרבותית לפנים האלגנטיים שלהם.
בתי הקפה ההיסטוריים של הפיאצה הם לא רק מוסדות לקפה ומאפה, מדובר על מוסדות אשר ספוגים בהיסטוריה, תרבות ואמנויות. לכל אחד יש את הקסם הייחודי שלו וסיפור עשיר לספר.
קפה גילי (Caffè Gilli)- קפה גילי, שנוסד בשנת 1733, הוא בית הקפה העתיק ביותר בפירנצה. המקום ההיסטורי התחיל כחנות קונדיטוריה ליד ארמון מדיצ'י ריקארדי לפני שעבר למיקומו הנוכחי בפיאצה דלה רפובליקה. במהלך השנים, קפה גילי היה מקום מפגש לאמנים, סופרים ואנשי רוח מקומיים. סגנון הארט נובו שלו, האווירה המעודנת והמאפים המשובחים שלו הפכו אותו לסמל של אלגנטיות פלורנטינית. בית הקפה מפורסם בזכות חללי הפנים היפים שלו, מקומות הישיבה בחוץ שמציעים נוף מקסים של הפיאצה, והמגוון הרחב של המאפים, השוקולדים והקפה האיכותי.
קפה פאשקובסקי (Café Paszkowski)- לצד קפה גילי תמצאו את קפה פאשקובסקי, במקור אולם בירה שנפתח על ידי האחים פאשקובסקי הפולנים ב-1903 והתפתח לבית קפה מהשורה הראשונה בעיר. המוסד ההיסטורי היה שם דבר בעיר, הפך למקום פופולארי עבור אמנים וסופרים, ותרם באופן משמעותי לסצנה התרבותית של פירנצה. בית הקפה ידוע במוזיקה החיה שלו, בהופעות הפסנתר בערבים, ובעיצוב הקלאסי והאלגנטי שלו.
קפה ג'יובה רוסה (Caffè Giubbe Rosse)- בחלק הדרומי של הכיכר תמצאו את קפה ג'יובה רוסה, שפירושו 'ז'קטים אדומים' באיטלקית. בית הקפה נוסד בשנת 1897, ושמו בא מהמעילים האדומים שלבשו המלצרים שלו. בית הקפה הזה היה מקום מפגש מפורסם של התנועה הפוטוריסטית ושל אמנים וסופרים אוונגרדים אחרים של תחילת המאה ה-20. הוא מילא תפקיד מכריע בתנועה הספרותית והאמנותית האיטלקית, ואירח דמויות כמו פיליפו טומאסו מרינטי. בית הקפה, הידוע במורשת הספרותית והאמנותית שלו, ממשיך להיות מרכז לסופרים ואמנים. הוא מציע אווירה נעימה, מושלמת להנאה מקפה תוך כדי צלילה לספר טוב או שיחה.
הקרוסלה המסורתית
לקסמה של הכיכר מוסיפה קרוסלת העץ העתיקה שמברכזה, מתקן אהוב ותענוג לילדים ולמבוגרים כאחד. הקרוסלה הזו, עם הסוסים הצבעוניים והמוזיקה הנוסטלגית שלה, היא לא רק חוויה משעשעת ומבדרת למבקרים הצעירים, אלא סמל לשמחה הנצחית שהפיאצה דלה רפובליקה מציעה בתוך הפאר ההיסטורי שלה.
מרכז לאמנים ואמני רחוב
הכיכר מהווה גם במה למגוון אמני רחוב. בכל יום נתון, אתם עלולים להיתקל כאן במוזיקאים, ציירי פורטרטים ואמנים פנטומימאים, אשר תורמים לאווירה התוססת והאמנותית של הכיכר. בידור באוויר הפתוח מוסיף אופי דינמי ומשתנה לפיאצה דלה רפובליקה, מה שהופך כל ביקור לייחודי ומרענן.
שילוב של ישן וחדש
בעוד שהגלגול הנוכחי של הכיכר הוא במידה רבה תוצר של השיפוצים מהמאה ה-19, היא משלבת בצורה חלקה אלמנטים מעברה העשיר. הרחובות שמסביב, כמו Via degli Speziali, Via degli Strozzi ו-Via del Corso, מובילים אתכם לחלקים היסטוריים אחרים של העיר פירנצה, מה שהופך את הפיאצה לנקודת מוצא מושלמת לחקר האוצרות האינסופיים של העיר.
מיקום ודרכי הגעה
כיכר הרפובליקה (Piazza della Repubblica) נמצאת במיקום מרכזי בעיר פירנצה, נחשבת לאחת הכיכרות המפורסמות והנגישות ביותר בעיר. בהתחשב במיקומה הנוח, ההגעה לפיאצה היא די פשוטה, בין אם אתם הולכים ברגל, נוסעים בתחבורה ציבורית או נוהגים.
הפיאצה דלה רפובליקה ממוקמת בלב המרכז ההיסטורי של פירנצה, קרובה למספר ציוני דרך מרכזיים אחרים, מה שהופך אותה למוקד תוסס ומרכזי עבור מבקרים שחוקרים את העיר.הכיכר נמצאת במרחק קצר מקתדרלת פירנצה (Duomo), גלריית אופיצי וגשר פונטה וקיו.
האפשרות הנוחה להגיע לכיכר היא בצורה רגלית, שכן פירנצה היא עיר נוחה מאוד להליכה, ובגלל מיקומה המרכזי, הפיאצה דלה רפובליקה נגישה בקלות ברגל מרוב המיקומים המרכזיים בעיר. הליכה גם מאפשרת ליהנות מהרחובות ההיסטוריים של העיר ומהארכיטקטורה הציורית.
שירות האוטובוסים ATAF של פירנצה יעיל ומכסה את רוב העיר. ניתן גם לקחת קווי אוטובוס רבים שעוצרים ליד הפיאצה כמו קו 14, C4 או C2. תחנות האוטובוס הקרובות ביותר נמצאות לרוב במרחק הליכה של דקות ספורות בלבד. גם מערכת החשמלית של פירנצה מספקת גם דרך נוחה להתקרב לפיאצה, אם כי ייתכן שיהיה עליכם ללכת קצת ברגל מתחנת החשמלית הקרובה ביותר.
נהיגה בפירנצה, במיוחד במרכז ההיסטורי, יכולה להיות מאתגרת בשל אזורי תנועה מוגבלים (ZTL – Zona a Traffico Limitato). אזורים אלו נשלטים על ידי מצלמות וכלי רכב לא שלא מורשים להיכנס אליהם נקנסים. אם בכל זאת תבחרו לנסוע לכאן, עדיף לחנות באחד מהחניונים שנמצאים מחוץ לאזור ה-ZTL ואז ללכת ברגל או לנסוע בתחבורה ציבורית לפיאצה. ניתן לחנות בחניית תחנת הרכבת סנטה מריה נובלה ומשם להמשיך ברגל כ-10 דקות הליכה.
הפיאצה דלה רפובליקה היא יותר מסתם כיכר, זוהי עדות חיה ונושמת לפיתוי המתמשך של העיר פירנצה, מקום שבו ההיסטוריה מורגשת, וההווה כאן כל כך תוסס. בין אם אתם לוגמים קפה בבית קפה היסטורי, רוכבים בקרוסלה הקסומה, או פשוט סופגים את היופי הארכיטקטוני שלה, ביקור בפיאצה דלה רפובליקה הוא חלק חיוני ובלתי נשכח מחוויית עיר הרנסנס פירנצה.